Wit is wat ik doe

Showing up as me is probably the most coureageaous thing I will ever do in this life.
— RR
IMG_8851.JPG

rral9010

Wat ik creëer draait om wit en alles waar wit voor staat qua functie, symboliek en (psychische en spirituele) betekenis. Het merk waaronder ik dit doe, RRAL9010, verwijst naar mijn initialen (RR) en de code die de industrie ‘Zuiver Wit’ noemt (RAL 9010). Het is een naam met een knipoog naar het leven. Maar bovenal de vlag waaronder ik vaar op zoek naar wie ik ben in de meest blanco, authentieke versie van mijzelf.

Al sinds Jan de Bouvrie in Glamourland, begin jaren ‘90, heb ik iets met wit, eenvoud, symmetrie en ruimte. Wat wit is - blanco - laat zich in zijn essentie waarnemen. Wit verleidt niet en leidt niet af zoals kleuren dat wel doen omdat je hersenen er automatisch betekenis aan geven. Wit is de kleur van absolute transparantie, puurheid en perfectie.

Het is een inherent positieve kleur. In onze wereld vol prikkels en voortdurende aandachtscompetitie zorgt wit voor rust en verstilling; het neemt overtollige ruis weg en zuivert onze gedachten.

De verf waarmee ik werk is latex, muurverf. De meest gebruikte verf ter wereld - ook in deze kleur RAL 9010. Het is een vrij spannende combinatie met echte bloemen en planten, maar misschien hebben we daarom wel zo’n goed huwelijk? Mensen verwachten het niet die combinatie bloemen en latex. Maar Dat vind ik geestig. Ik houd van contrast, maar ook van symboliek, geheime verwijzingen en verandering. Van licht en van schaduwwerking. En van de subtiele uitnodiging van wit tot telkens weer een nieuw begin.

Artistieke missie

Met RRAL9010 geef ik expressie aan de symboliek en betekenis van wit. En vraag ik in een wereld vol verleidingen en prikkels, ruimte voor méér wit. Voor meer eenvoud, puurheid, stilte, oprechtheid, veiligheid, vrede en harmonie.


Amsterdam, 2016

RR